Begin van de pagina
chemisch nikkel milieu

Het Kanigen®-procedé, waarbij Kanigen staat voor KAtalytic NIckel GENeration, werd ontwikkeld door G.A.T.X. (General American Transport Corporation) ter bescherming van opslagtanks bestemd voor het transport van natriumloog. Het was het eerste gecommercialiseerde chemisch nikkel proces.

Een legering van nikkel en fosfor

Kanigen® nikkel is een nikkel-fosfor (9-12 wt%) legering die verkregen wordt door een katalytische reductie in vloeibare fase, van een nikkelzout door een het alkalische hypofosfiet, onder toevoeging van warmte, echter zonder gebruik te maken van extra stroombronnen.

Het hypofosfiet wordt deels geoxideerd tot fosfiet, deels gereduceerd tot fosfor. Het is dit fosfor dat in de nikkelneerslag wordt teruggevonden en mede de mechanische en chemische eigenschappen van de laag bepaalt. Het hoge fosforgehalte zorgt voor het amorfe (X-Ray amorf) karakter van de laag, vanwaar de uitstekende corrosiewerende eigenschappen.

In tegenstelling tot elektrolytische processen wordt met het chemisch Kanigen® proces een uniforme laag verkregen, die bovendien zéér nauwkeurig aan te brengen is, zonder randeffecten.

Kanigen Group maakt nog steeds zijn eigen baden volgens het Kanigen®-procedé. Dit voldoet aan de Europese ELV-, WEE- en RoHS-richtlijnen. Het bedrijf voldoet ook aan de Europese chemicaliënverordening REACH en heeft dit geïntegreerd in zijn kwaliteitsbeheersysteem ISO9001:2015 dat op zijn twee productiesites is geïmplementeerd.

chemisch nikkel milieu

De procedés zijn ook verenigbaar met Sectie 1502 van de U.S. Dodd-Frank Act, California Proposition 25, alsook met de Europese initiatieven betreffende tantaal, tin, goud, wolfraam of hun derivaten, bekend als 'Covered Minerals'.

De naam Kanigen® is nog steeds beschermd (gedeponeerd) en enkel Kanigen Group heeft het recht de merknaam te gebruiken in Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk.

Door verder te surfen op deze site geeft u toestemming voor het gebruik van persoonlijke gegevens voor statistische doeleinden met betrekking tot navigatie-informatie. Zie het privacybeleid voor meer informatie.