Begin van de pagina
chemisch nikkel eso

Een oppervlaktebehandeling met chemisch nikkel is een inspiratiebron voor technische oplossingen voor projecten van internationaal belang, zoals de bouw van 's werelds grootste telescoop.

Deze oppervlaktebehandeling draagt ook bij aan de hedendaagse artistieke creatie.

Chemisch vernikkelen als technische inspiratiebron

De voordelen van stroomloos vernikkelen kunnen bepalend zijn voor bepaalde grootschalige projecten. Zo bouwt de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) momenteel aan 's werelds grootste telescoop op aarde (ELT), die in 2025 in gebruik zal worden genomen. Met zijn hoofdspiegel met een diameter van 39 meter maakt hij de weg vrij voor grote vooruitgang in de astronomie.

Er wordt chemisch nikkel gebruikt om de technische eigenschappen te verbeteren van de structuren die als steun zullen dienen voor de zeshoekige segmenten van de spiegels. Deze segmenten zullen deel uitmaken van de hoofdspiegel van de ELT die, wanneer hij voltooid is, in totaal 798 segmenten zal tellen.

 

Wim Delvoye, een bekende en provocerende Belgische hedendaagse kunstenaar

Wie heeft er nooit gehoord van de 'Cloaca', zijn machine die kunstmatig uitwerpselen produceert. Dit werk verwijst naar een kapitalistische maatschappij die alsmaar meer produceert om uiteindelijk alsmaar meer te vernietigen.

Maar de kunstenaar laat zich ook leiden door de middeleeuwse geschiedenis en werkt graag samen met ambachtslieden om kwalitatief hoogstaande werken te vervaardigen. Zo liet hij zich inspireren door bepaalde kathedralen om stalen 'gothic trucks' te maken.

Om tentoongesteld te kunnen worden en ze te versterken en intact te houden, werden sommige van deze werken behandeld met chemisch nikkel.

David Mach, een kunstenaar die van meer fragiele materialen houdt*

David Mach is een Schotse kunstenaar. Hij is onder meer wereldwijd bekend door het werk 'Spaceman', een reusachtige sculptuur van bijna 2,50 m hoog. Deze bestaat uit honderden standaard metalen hangers die aan elkaar gelast zijn rond een plastic systeem dat later verwijderd is. Ter bescherming van het geheel is ten slotte een chemisch nikkel laag aangebracht.

Om het meesterstuk te beschermen tegen corrosie werd gebruik gemaakt van autokatalytisch vernikkelen. Het kunstwerk werd tentoongesteld in het Palais Royal in Parijs.

* Chemische Vernickelung, Prof. Dr.-Ing. Dr. habil. Nasser Kanani, pagina 5. Bron: Galvanotechnik 91 (2000), Nr9, Seite 2504.

chemisch nikkel kunst
Door verder te surfen op deze site geeft u toestemming voor het gebruik van persoonlijke gegevens voor statistische doeleinden met betrekking tot navigatie-informatie. Zie het privacybeleid voor meer informatie.